"Inviting and Warm"

Summary and Photos at bottom of page

First and foremost, our clients wanted to remove the wall between the kitchen and dining room so they would be able to utilize the space fully.  They wanted to keep the table that was currently in their kitchen and move it into the dining area and in its’ place create bar type seating.

The wife was a teacher and when we started the project she was home for the summer, along with the couple’s three adult children who were coming and going at all times of the day.  Thus, we had to work safely and efficiently around a very active, busy household. 

Construction challenges involved removing a wall and devising a layout which provided an open feeling while at the same time created a dining space enabling the use of the couple’s existing square dining set which they loved. The wall was not structural, so no beams or headers were needed. The electrical had to be relocated.  Wide plank maple floors were installed throughout the area to visually tie all the rooms together.

The couple also wanted to have some comfortable seating for at least two people.  They wanted the island to have an extra-large over hang, we needed to use metal corbels to support this large over hang.   The island presented a challenge in its layout. We did not want the cook to have to face a wall or back up to the sink area which would create a heavy, congested work environment.   Thus, we incorporated an almost square shaped island with a corner cut off so we could put the cooktop at an angle, enabling the cook to see out to the family room.  Also this arrangement ensured good traffic flow and efficiency between both the sink and island work stations. 

We utilized almost every square inch of the island design for storage to replace the cabinetry lost when we removed the wall. We used a double deep drawer base with full extension drawers to create convenient pot and pan storage along with roll-out trays in most of the other cabinets.  Other amenities included a pull-out trash and recycle center;  a ‘message center’ cabinet with space for white board and keys to keep clutter off the counter /phone zone.  A microwave shelf and upper cabinet further fortified valuable countertop space.

Our clients were thrilled with the transformation that took place.  To our clients family was and is everything.  They wanted the end result of their renovation project to be a warm, inviting home where they could enjoy holiday and family gatherings and build fun and lasting memories. 

By opening up the floor plan so it encompassed all three rooms – (kitchen, dining and living); the couple could now feel more connected with their family and friends while preparing meals and hosting get-togethers.            

Summary

Our clients were thrilled with the transformation.  Stunning cherry wall cabinetry, combined with a central maple island, succeeded in modernizing the space and satisfying the wife’s desire of mixing-n-matching finishes and colors.  A bold move, creating an unforgettable kitchen.

An open, inviting space was top on the dream list.  We removed a wall and replaced carpeted and tiled floors with fresh, golden-brown, wide-planked wood floors.  We used a unique technique called water-popping and yes, these floors do POP!  Flowing from the kitchen through the entire living/dining area, they create a dramatic finish to this family’s newborn gathering and entertaining space!

 

Keenan Before - Read the story   Keenan After - Read the story

Keenan Before - Read the story  Keenan After - Read the story